asztalos munkák, bútor, új fa ajtó készítés

Fa bejárati ajtók készítése, egyedi fa anyagokból is.

Műemlék és minőségi új fa ajtók, akár egyedi méretekben, különleges faanyagokból is.

» » »

Bejárati ajtó készítés, külső ajtó

Nyílászáró, ajtó készítés

Bejárati ajtó készítés egyedi méretekben, formában és kialakításban. Többféle rétegvastagságban, színben és anyag minőségben. Például készítettünk már ragasztott, hossztoldott borovifenyőből, duplafalcos bejárati ajtót, 5 pontos zárral szerelve!

A bejárati ajtók kialakítása szabadon válaszott. Üveges, teli ajtó is lehet. Az üvegezés mérete, alakja, az ablak üveg minősége, fajtája is választható.

Bejárati ajtó nyitásiránya

A bejárati ajtók készítésének egyik első lépése a bejárati ajtó nyitási irányának a kiválasztása. A nyitásirány lehet jobbos és balos nyitású. Ezt a működési sajátosságot, mint megannyi fontos paramátert a Magyar Szabvány szerint hastározhatjuk meg.

Jobbos bejárati ajtó

A nyílászárót felülről vizsgálva, úgy hogy az felénk nyílik, az ajtó pántja jobb oldalon, a bejárati ajtó kilincse a bal oldalon található.

Balos bejárati ajtó

A nyílászárót felülről vizsgálva, úgy hogy az felénk nyílik, az ajtó pántja bal oldalon, a bejárati ajtó kilincse a jobb oldalon található.

Az ajtó tok készítése

Az ajtó tok készítését általában ugyanabból az anyagbó, így leggyakrabban fenyő alapanyagból készítjük, az ajtó méretének és súlyának megfelelő kialakításban. A szárnyálló és a felső tok rész a szükséges külön megerősítéssel készülhetnek. A sarok kötéseknél olyan stabil kötést biztosító megoldásokat választunk, amivel biztosítani lehet a minőséget, stabilitást és a hosszú élettartamot. A küszöb anyaga általában a bejárati ajtók esetében valamilyen kemény fa (tölgy, bükk) készítjük, de igyekszünk színben is megfelelő anyag kiválasztására, de kérésre más anyagból, akár fém küszöb beépítését is vállaljuk.

Az ajtók választható nyitási rendszere szerint

  • Egyszerű oldaltnyíló ajtók (a teljes bejárati ajtó nyílik)
  • Nyíló-nyíló ajtók. Ezen belül lehet szimetrikus és asszimetrikus osztású.
  • Oldaltnyíló bejárati ajtó, felül és/vagy oldalt világító résszel.
  • Nyíló-nyíló ajtók felülviágítóval. (Szimetrikus és asszimetrikus ajtószárnyak.)

Alapanyag bejárati ajtóhoz

Új fa bejárati ajtó készítésekor általában tölgy, bükk, borovi fenyő, vörös fenyő a kiválasztott faanyag. Egyedi kérésre, és egyedi elképzelés szerint, szinte bármilyen alapanyagból elkészíthetjük a külső nyílászárót. A választás alapja általában az igényelt mintáza, fa erezet, és szín, amit a fa anyaga meghatározhat.

A nyílászáró alapanyagának az előkészítése során hossztoldási megoldással, ritkábban toldásmentes technológiát választunk. A ragasztásos technika további hozadéka, hogy gyakorlatilag egy vetemedés mentes nyílászárót kapunk végeredményként, ami a stabilitást és a minőség hosszú távú megmaradását biztosítja.

Felület kezelés

Nyílászárók és különösen a külső nyílászárók, így a bejárati ajtó készítése esetén felületkezelés a másik nagyon fontos momentum ajtó készítésnél. Ekkor kell ugyanis biztosítanunk az ajtó anyagának megvédését farontó gombák, rovarok ellen, a napsugárzás és UV roncsolás elleni védelmét. Ezeket a védelmeket az alapozó és védő anyagokkal való kezelésével érhetjük el. Az alapozó anyagok színtelenek és segítik a fa erezetének a kiemelését is. Az alapozás végén a nyílászáró felületét újra csiszoljuk a minőségi feleület eléréséhez.

Második lépésben kerül fel általában az UV álló védő réteg. Ez a réteg általában vastaglazúros felületkezelés, vagy fedőfestés. Míg a lazúr esetében a fa erezetének a mintázata jó látható marad, addig festés esetén szinte teljesen eltűnhet.

Mind a vastaglazúros felület kezelés, mind a bejárati ajtó festékek színe széles, az ajtó fa anyagához illeszkedve széles színpalettából választható.