új fa ajtó karbantartás. fa bejárati ajtó készítés, beltéri ajtók fából

Új fa ajtó készítés, fa ajtók karbantartása

Műemlék és műemlék jellegű fa ajtók, minőségi, új fa ajtó készítés egyedi méretekben, kíván szigeteléssel.

» » »

Fa ajtó tisztítás, védelem, karbantartás

Amennyiben új fa ajtót vásároltunk, készíttettünk, felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk az új fa ajtónk állagát, szépségét megőrizni, mivel és hogyan tudjuk tisztítani a fa ajtót és mivel kezeljük, hogy védjük meg, milyen karbantartási feladataink vannak.
A fa bejárati ajtók jellegüknél fogva nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint a beltéri társaik. De ettől függetlenül az ajtók tisztítása nem nehéz munka, egyszerű szabályok betartásával meg tudjuk védeni az ajtóink és egyszerűen elvégezhetjük a rendszeres karbantartást fa ajtóinkon.
Az időjárás hatásainak kitett felületek (egyébként a fém és műanyagfelületek is) ápolást igényelnek. Így van ez a fa ajtó felületével is. A beépítés után, majd azt követően éves időközönként ellenőrizze, hogy van-e sérülés a fa ajtó alkotórészein.

Az új fa ajtó beépítésekor

Az új fa ajtó védelme az ajtó beépítésekor kezdődik. Ez lehet az első és az egyik legveszélyesebb igénybevétel, mert a fa ajtónk beépítésével egyéb kőmvesipari munkákat is végzünk, amelyek fizikai sérülések: ütődések, festék hibák, karcolások történhetnek.
Védőfóliával, leragasztással védhetjük meg az ajtót a fizikai sérülésektől, de ragasztót is olyat válasszon, amely nem oldja meg a kezelt felületet. Általában az akril felületekre is alkalmas ragasztószalagot kell választani.
Az üveg felületeket úgy tisztítsa meg, hogy ne sértse meg azokat, igyekezzünk kíméletesen tisztítani és a mechanikai szennyeződéseket (főleg a porrol van szó) alaposan eltávolítani. Az üvegre ragasztott öntapadó címkéket is mielőbb takarítsuk el, mert a napsugárzás hatására erősebben odatapadnak, illetve matt felület keletkezhet mögöttük.
Az ajtó üveg szilikonos tömítésének teljes megszilárdulása 1 hónap is lehet, célszerű addig a szilikonos tömítéseket is óvatosan tisztítani, lehetőleg csak bő vízzel és nyomás nélkül.
Amennyiben poros a fa ajtónk, akkor ezt a port nagyon óvatosan tisztítsuk le, különben törlés, tisztítás közben megsírhetjük a fa ajtó felületén a festéket, a lazúrt. Egyébként lehetőleg 1,5-2 hónapot várjon az első ajtó tisztítással. Ha a fa felületen sérülést talál, azt haladéktalanul javíttassa ki egy szakemberrel a fa ajtó élettartalma növeléséért.
55%-os páratartalom esetében (ez az építkezések, festések bizonyos időpontjaiban gyakori lehet) inkább halasszuk el a beéíptést, ha mindenképp be kell építeni, akkor nagyon sok, alapos szellőztetéssel tudjuk a fa ajtónk nedvességtartalmát a normál határok között tartani.

Mire figyeljünk, hogyan vigyázzunk?

Hogyan csökkenthetjük a fa ajtó fizikai sérülésének az esélyét?

  • Az ajtó szárny és a keret közé ne rakjunk be semmilyen kemény tárgyat kitámasztásnak. Erre a célra kaphatók gumi és műanyag ékek, amelyek segítségével a fa ajtószárnyát a talajhoz rögzítjük.
  • Ne csapjuk be az ajtót, a fa ajtók a anyaguknál fogva is nagyon nehezek, így komoly sérülést okozhatnak. Például szeles időben se hagyjuk nyitva az ajtót.
  • Az ajtószárnyak és a ajtó pántok a fa ajtó súlyához vannak méretezve, ha további terhelésnek tesszük ki, akkor megsérülhet, elállítódhat.
  • Amennyiben az ajtó teljes nyitásakor valamilyen tárgynak, pl. a fal szélének ütközhet, ezekre az ütközési pontokra tegyünk ütközést elnyelő anyagot. Például félgömb alakú falra ragasztható ütközőt, vagy a talajba építhető ütközőt is lehet vásárolni.
  • Igyekezzünk megóvni az ajtó mechanikáját, ajtó pántot attól, hogy a szélső állapot elérje.
  • Bizonyos állataink is okozhatnak kisebb-nagyobb sérülést a fa ajtóinkon.

Ezeken kívül is számtalan módon érheti fizikai sérülés a fa ajtot, az a fontos, hogy időszakosan vizsgáljuk meg, ha tudunk róla, akkor pedig mielőbb találjuk ki, mivel tudjuk a következő ilyen sérülést elkerülni, valamint javítsuk ki a sérülést. A fa a sérülések helyén könnyebben tovább károsodhat, illetve, vissza nem fordítható belső sérülései is keletkezhetnek. De például egy viharban kicsapódott fa ajtó olyan nehéz, hogy megsérülhet az ajtó mozgató mechanika, ezt követően az elállítodott ajtó működése rosszabb lehet, és további surlódások, kopások keletkezhetnek.

 
Ajtó, ablak készítés
új fa ajtó készítése, ajtó készítés fából
kültéri, beltéri fa ajtó

Bejárati ajtó, beltéri ajtók készítése bármilyen fa alapanyagból, hőszigetelt üveggel is.

új fa ajtók tisztítása, karbantartása, fa ajtók védelme
fa ajtók karbantartása

Rövid ismertető új fa ajtók karbantartásáról, az ajtók védelme, tisztítása.

bútor készítés
egyedi fa bútor készítés

Minőségi, egyedi tömör fa bútorok készítése, szinte bármilyen faanyagból, egyedi méretek igények.

egyedi asztalosipari munkákat is vállalunk
minőségi, egyedi megoldások

Különleges, egyedi asztalosipari munkák. Lépcsők, spaletták, egyéb fa termékek, design elemek.

műemlék nyílászáró készítés
műemlék nyílászáró készítés

Műemlék és műemlék jellegű ajtók és ablakok pótlása, felújítása.

 
Hirdetés